Strandfietsen: Genieten van de Kust met een Strandfiets

Het rustgevende geluid van golven, het zand dat zich uitstrekt zover het oog reikt, het strand heeft altijd al een magische aantrekkingskracht gehad op mensen wereldwijd. En wat is een betere manier om van deze natuurlijke pracht te genieten dan op een strandfiets?

fietsen op het strand


Wat is een strandfiets?

De strandfiets, ook wel beachbike of beachracer genoemd. Strandfietsen zijn geen fatbikes omdat een te brede band juist weer nadeel heeft bij de hoge snelheden die gehaald worden. Een strandfiets is bijna altijd een speciaal ontworpen fiets die te herkennen is aan de extra brede banden die weinig profiel hebben, een groot buitenblad en een vaste voorvork. Deze brede banden bieden een aantal voordelen die ze perfect maken voor fietstochten op het strand, maar ook een brede velg is belangrijk voor een groter contactoppervlak met het zand. Dat resulteert in meer stabiliteit en grip waardoor je makkelijker over het constant veranderende strand kan rijden. Hoog water, laag water, een zacht stuk dat aanvoelt als drijfzand.. Het strand is geen dag hetzelfde! 

De geometrie van een frame is belangrijk; een langere wielbasis en een voorvork met een iets 'luiere' hoek is ideaal voor meer stabiliteit. Ook zie je op het strand verschillende sturen; Een recht stuur voor meer stabiliteit en een racestuur voor de lange rechten stukken. De keuze in materiaal is reuze.. De ideale Storm strandfiets die speciaal wordt opgebouwd voor jou samenstellen? Daar helpen we je graag bij!

Het topmodel van Storm is op dit moment de Moana. Deze wordt volledig ‘strandklaar’ afgeleverd met onder andere speciaal (en extra) vet op de plaatsen waar het écht nodig is. Zodat ook na een winter met strandtrainingen en strandraces de fiets nog uit elkaar gehaald kan worden!

Zoals bij elke door Beukers Bike Centre geleverde fiets, zorgen wij er ook voor dat je perfect op je strand fiets komt te zitten door middel van een goede fietsmeting.

Storm Moana Strandfiets - Custom

Bandendruk

Een ander kenmerk van een strandfiets is de lage bandenspanning. Dit is cruciaal om te voorkomen dat de banden diep wegzakken in het zand en de rit bemoeilijken. Het maakt ook dat strandfietsen comfortabel zijn om op te rijden, zelfs op ruwer terrein. In strandraces wordt er zelfs gereden met banden spanningen van tussen de 0,6 en 0,8 bar! De velgbreedte heeft hier ook veel invloed op. Daarover kan je hier meer lezen

 


Strandracen

strandracen

Ook zijn er elke winterperiode verschillende wedstrijden op het strand. Beukers Bike Centre bouwt al sinds de allereerste strandrace speciaal aangepaste fietsen en is sinds het oprichten van Storm Bikes in 2003 één van de meest geliefde strandfiets bouwers.

Bij Beukers Bike Centre ben je aan het juiste adres voor beachbikes. Er worden niet alleen Storms met de hand opgebouwd. Onder andere de winnende fietsen van Sebastian Langeveld (3x Egmond-Pier-Egmond) en vele andere merken werden hier op- of omgebouwd.

 Sebastian Langeveld Beukers strandfiets
Sebastian Langeveld met Storm voorvork, Storm Wharenga stuur en Storm 4-Shore wielset

Strandracen wordt door MTBBeachrace.nl al volgt omschreven: ''Mountainbike strandracen: een unieke discipline binnen de wielersport die alleen in de winter gehouden wordt. Een ideale overbrugging voor wielrenners of mountainbikers om ook in het winterseizoen wedstrijdprikkels te krijgen maar ook een perfecte manier om te genieten van de prachtige Nederlandse stranden. Vooraan wordt er gereden voor de eer, achteraan wordt er meegedaan voor de sfeer. Zo kan je als recreant zo maar mee doen aan dezelfde wedstrijden als diverse profs en oud-profs.''

Een van de eerste strandraces op een omgebouwde strandfiets
Jos van Dorp tijdens één van de eerste strandraces in 2002. In Beukers schaatspak voor betere aerodynamica

Kortom...

Kortom, strandfietsen bieden een unieke manier om te genieten van de prachtige kustlandschappen die Nederland, maar ook bijvoorbeeld Belgie en Frankrijk te bieden hebben. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur, competitie of gewoon wat lichaamsbeweging in de buitenlucht; Een rit op het strand met een echte strandfiets is een onvergetelijke ervaring!

Wil je meer informatie over strandfietsen? Kijken welke strandfiets het best bij je past of gewoon mooi materiaal kijken? Dan staat de koffie voor je klaar bij Beukers Bike Centre in Petten. 1755NN, Ir. van den Banstraat 14

''A Bike Behind The Dijk''

NH100

Een strandfiets is ook ideaal voor de Noord-Holland 100 route, beter bekend als NH100. NH100 is een route door het Noordhollands Duinreservaat. Door makers Niki Terpstra en Laurens ten Dam ook wel omschreven als 'Het mooiste Offroad trainingsrondje van Noord Holland' De snelste fiets op dit rondje?

Een strandfiets!

Door de bossen van onder andere Schoorl, Bergen, Egmond en Castricum mag je aleen op de onverharde paden fietsen vóór 10:30. Dus op tijd vertrekken is een must. Als je eenmaal uit het PWN gebied bent heb je vanaf Wijk aan Zee alle tijd om te genieten het strand gedeelte, waarna je verder gaat op het MTB parcours van Schoorl

Om in dit gebied te mogen rijden is een Duinkaart verplicht. Een dagkaart kost €2,-

Twee extra tips:

• Kijk van te voren hoe laat het laag water is. Met hoog water wordt het stuk over het strand heel erg zwaar! #PrimaStrandje

• Het kan zijn dat er paden zijn afgesloten terwijl de route nog niet aangepast is. Zorg dus altijd dat je goed oplet; rijden op paden waar het verboden is om te fietsen is niet goed voor de natuur én niet goed voor je portomonee.. Een boete gaat al snel richting de honderd euro

Elk jaar staat er op 24 december een grote groep om samen mee te rijden, maar je kan je het hele jaar door uitleven op deze route!


Een paar extra strandrace foto's:

Strandfietsen tijdens Egmond Pier Egmond 2003
Egmond-Pier-Egmond 2003 met Marcel Beukers in het midden, met links in het Quickstep shirt..